Problemlösningslektioner
Att kontinuerligt arbeta med problemlösningslektioner är uppskattat av såväl lärare som elever. Under problemlösningslektioner arbetar alla elever med samma problem som har en ökad progression och svårighetsnivå. Alla elever kommer inte kunna lösa alla delproblem men det är viktigt att alla har funderat på samma problem inför helklassdiskussionerna.
En passande modell för problemlösningslektioner är EPA som alla lärare känner till nu för tiden. Det står för Enskilt, Par, Alla. Efter en tydlig introduktion arbetar alla elever enskilt i ca 5-7 minuter. Under dessa minuter får alla en chans att sätta sig in i problemet vilket är mycket viktigt. Därefter fortsätter eleverna i par och jobbar vidare under en ganska lång tid tillsammans. Här ges möjlighet till matematiska samtal och eleverna resonerar sig fram till lämpliga lösningsmetoder. Avslutningsvis arbetar man i helklass och olika elevexempel visas för hela klassen (läraren har omsorgsfullt valt ut vilka elevlösningar som ska lyftas och i vilken ordning). Under tiden som klassen tittar på elevexemplen får eleverna som bidragit med lösningen presentera sin tankegång och klasskompisarna har möjlighet att ställa frågor.
Jag anser att elever bör erbjudas omkring en problemlösningslektion/vecka och att det ska planeras in redan från början. Att använda ett särskilt räknehäfte för just dessa lektioner underlättar den formativa bedömningen då det är lätt för både eleverna och lärarna att följa elevens förmågor gällande både problemlösning och skriftlig kommunikation.
Som lärare kan man även använda dessa räknehäften som underlag vid den summativa bedömningen just vad gäller kommunikationsförmågan då det är lätt att se i vilken utsträckning eleven använder symboler, algebraiska uttryck, formler, grafer, funktioner och andra matematiska uttrycksformer i sin redogörelse.